Ζωή Στον Άρη;

Οι γνώμες διίστανται
Το Phoenix φαίνεται να βρήκε ζωή στον Άρη
.
.

Associated Press
.
Χθεσινή φωτογραφία που μετέδωσε το Phoenix από τον Κόκκινο Πλανήτη. Οι επιστήμονες εικάζουν ότι μπορεί να απεικονίζει έμβια πλάσματα
.
Ουάσινγκτον

Το αμερικάνικο διαστημόπλοιο Phoenix μάλλον ανακάλυψε ζωή στον Κόκκινο Πλανήτη. Οι επιστήμονες αναλύουν εξονυχιστικά τα τελευταία δεδομένα από το ρομποτικό σκάφος και ελπίζουν να το επιβεβαιώσουν οριστικά. Οι μέχρι τώρα πληροφορίες αναφέρουν ότι η ζωή του Άρη τελικά δεν είναι μικροβιακής φύσης, όπως εικαζόταν μέχρι σήμερα, αλλά ανθρώπινης. Δεν εντοπίστηκε στο υπόγειο στρώμα πάγου των πόλων αλλά στην επιφάνεια του εδάφους.

"Τα πράγματα είναι ξεκάθαρα" δήλωσε ο αστροφυσικός Arnie Kott. "Στον Άρη υπάρχουν άνθρωποι και μάλιστα κοινωνικά οργανωμένοι. Αν και το περιβάλλον είναι ερημικό, αυτοί καλλιεργούν όσο μπορούν το άγονο έδαφος και χρησιμοποιούν το σύστημα καναλιών του πλανήτη για άρδευση και πόση, όπως στα βιβλία που διάβαζα μικρός".

Ο συνάδελφός του όμως, δρ. Jack Bohlen, δεν είναι τόσο αισιόδοξος: "Θα πρέπει να επαναλάβουμε τις αναλύσεις του υλικού από το Phoenix πριν προβούμε σε οριστική ανακοίνωση. Θέλω να πω, αυτοί οι τύποι εκεί πάνω υποσιτίζονται, δουλεύουν συνέχεια, διαβιούν σ' ένα κολασμένο περιβάλλον και πίνουν βρομόνερα. Ζωή το λέτε εσείς αυτό;..."

Στις φωτογραφίες που τράβηξε και μετέδωσε το αμερικάνικο ρομποτικό σκάφος διακρίνονται πόλεις, κοινότητες και κιμπούτς μέσα στην απέραντη έρημο του πλανήτη. Οι άνθρωποι του Άρη εργάζονται σε επαγγέλματα παρόμοια με τα γήινα, σχηματίζουν οικογένειες και πηγαίνουν τα παιδιά τους στο σχολείο. Ίσως αυτά να είναι ενδείξεις ζωής, ίσως όχι. "Δεν ξέρω αν υπάρχει ζωή, πάντως σίγουρα δεν υπάρχει ζωντάνια" συνεχίζει ο Jack Bohlen. "Ας μη βιαζόμαστε να βγάλουμε συμπεράσματα. Έχουμε φωτογραφικό υλικό που απεικονίζει την αυτοκτονία ενός τοπικού λαθρέμπορου και ο τύπος ήταν η ενσάρκωση του μηδενός. Χωρίς αυτοσεβασμό, με μια άθλια οικογένεια, άθλια δραστηριότητα, με αυτιστικό παιδί, σκέτη μιζέρια. Αν αυτό είναι ζωή, εμένα να μου τρυπήσεις τη μύτη".


Χθεσινή φωτογραφία του Phoenix, στην οποία διακρίνεται το ερημικό περιβάλλον και οι άνθρωποι του Άρη. Ο καθένας μπορεί να καταλάβει ότι δεν είναι ζωή αυτή
.

Το μόνο θετικό που προκύπτει μέχρι στιγμής είναι η ύπαρξη νερού στον Κόκκινο Πλανήτη -όσο μπορεί να αποκαλείται 'νερό' αυτό το πράσινο, ελώδες υγρό που λιμνάζει στα αρειανά κανάλια. Ο Manfred Steiner, υδροβιολόγος της αποστολής του Phoenix, συμπεραίνει μετά από φασματοσκοπικές αναλύσεις: "Είναι γεμάτο άλατα και τοξικά στοιχεία. Θα πρέπει να έχει έντονα μεταλλική γεύση. Μιλάμε δηλαδή για 'νερό' που πίνει κάποιος στο τελευταίο στάδιο πριν την αφυδάτωση. Τραγικό. Το ευ ζην του Άρη είναι ανύπαρκτο κι όσο για το σκέτο ζην, το συζητάμε κι αυτό. Να φανταστείτε, η μπύρα στον Κόκκινο Πλανήτη είναι ακριβότερη από το ουίσκι -έχει περισσότερο νερό, βλέπετε".

Οι ερευνητές της αποστολής Phoenix υπολογίζουν ότι θα χρειαστούν άλλες 6-8 ημέρες για να ολοκληρώσουν τις αναλύσεις τους. Μέχρι τότε δεν θα είναι δυνατό να επιβεβαιωθεί αν η ζωή που βρέθηκε στον Άρη αποτελεί ένδειξη ζωής. "Είναι μία φριχτά ανούσια υπόθεση" δήλωσε ο επικεφαλής επιστήμονας της αποστολής, κ. David Bowie, "το έργο είναι σκέτη βαρεμάρα. Ένα χιλιοπαιγμένο show με τίτλο Υπάρχει Ζωή Στον Άρη;" [ακούστε όλη τη συνέντευξη του κ. Bowie εδώ]

3 σχόλια:

  1. τέλειο!
    (και το blog εξαιρετικό)

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  2. αυτο για το Ουμπικ τωρα δεν ξερω πως να το παρω...μεχρι τωρα τα βιβλια του Φιλιπ Ντικ δεν ευτυχησαν στις κινηματογραφικες μεταφορες τους...αλλα μηπως ειναι ευκολο να μπεις στο μυαλο του;μηπως ειναι ευκολο να δεις με τα ματια του;

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  3. Ναι, κι εγώ το φοβάμαι• το "Ούμπικ" και το "Radio Free Albemuth" είναι από τα πολύ αγαπημένα μου βιβλία, θα στεναχωρηθώ άμα τα κάνουν action movies.

    ΑπάντησηΔιαγραφή

Αδερφέ, δεν ξέρω τούτο το φεγγάρι
Στης καρδιάς της άδειας τη φυρονεριά
Πούθε τάχει φέρει, πούθε τάχει πάρει
Φωτεινά στην άμμο, χνάρια σαν κεριά.